Garnet Red
RODZAJ WINA | polskie wino czerwone wytrawne |
NAZWA PRODUKTU | Leon Millot (85%, hybryda), Cabernet Cortis (15%) – (krzyżówka, PIWI) |
PRODUCENT | Marcin Giedz |
SKŁADNIKI | alkohol etylowy, białko |
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 292 kJ / 70 kcal |
TŁUSZCZ | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
WĘGLOWODANY | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
BIAŁKO | 0 g (na ogół mniej niż 0,5 g) |
SÓL | 0,01 g |
WINIFIKACJA
- Ręcznie zebrane owoce z końcem października 2022 roku w ilości około 1.1 tony, pochodzące z blisko 400 krzewów rosnących na obu parcelach winnicy (1404 i 1420) z dwóch odmian winorośli.
- Jagody po delikatnym zgnieceniu pozostawiono w zbiorniku na 48h celem zimnej maceracji.
- Ponad dwutygodniowa fermentacja w otwartych zbiornikach z użyciem wyselekcjonowanych drożdży i codziennym jednorazowym mieszaniem fermentującej miazgi.
- Po zakończeniu fermentacji alkoholowej wino pozostawiono ze skórkami w szczelnym zbiorniku na okres 3 dni a następnie przeprowadzono fermentację malolaktyczną przez około 5 tygodni.
- Wino spędziło nad osadem z dodatkiem klepek dębu amerykańskiego i francuskiego kolejne miesiące.
- Zabutelkowane w lutym 2024 w ilości 700 butelek przy zastosowaniu pojedynczej filtracji, leżakowało w piwnicy. Możliwy jest naturalny osad na dnie butelki.