Ruby Red

RODZAJ WINA polskie wino czerwone wytrawne
NAZWA PRODUKTU Leon Millot (60%, hybryda), Regent (30%), Cabernet Cortis (10%) – (krzyżówki, PIWI)
PRODUCENT Marcin Giedz
SKŁADNIKI alkohol etylowy, białko

ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 293 kJ / 70 kcal
TŁUSZCZ 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
WĘGLOWODANY 0 g
w tym cukry 0 g
BIAŁKO 0 g (na ogół mniej niż 0,5 g)
SÓL 0,01 g

WINIFIKACJA

  • Ręcznie zebrane owoce z końcem października 2022 roku w ilości około 1.3 tony, pochodzące z blisko 500 krzewów rosnących na obu parcelach winnicy (1404 i 1420) z trzech odmian winorśli.
  • Jagody po delikatnym zgnieceniu pozostawiono w zbiorniku na 48h celem zimnej maceracji.
  • Ponad dwutygodniowa fermentacja w otwartych zbiornikach z użyciem wyselekcjonowanych drożdży i codziennym jednorazowym mieszaniem fermentującej miazgi.
  • Po zakończeniu fermentacji alkoholowej wino pozostawiono ze skórkami w szczelnym zbiorniku na okres 3 dni a następnie przeprowadzono fermentację malolaktyczną przez około 5 tygodni. Wino spędziło nad osadem z dodatkiem klepek dębu amerykańskiego i francuskiego kolejne miesiące.
  • Zabutelkowane w lutym 2024 w ilości 1020 butelek przy zastosowaniu pojedynczej filtracji, leżakowało w piwnicy. Możliwy jest naturalny osad na dnie butelki.