SEYVAL BLANC
RODZAJ WINA | polskie wino białe wytrawne |
NAZWA PRODUKTU | Seyval Blanc (krzyżówka, PIWI) |
PRODUCENT | Marcin Giedz |
SKŁADNIKI | alkohol etylowy, białko |
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 283 kJ / 68 kcal |
TŁUSZCZ | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
WĘGLOWODANY | 0,2 g |
w tym cukry | 0,2 g |
BIAŁKO | 0 g (na ogół mniej niż 0,5 g) |
SÓL | 0,01 g |
WINIFIKACJA
- Ręcznie zebrane owoce 27 października 2022 roku, w ilości około 1,4 tony, pochodzące z blisko 350 krzewów rosnących na parceli 1420.
- Fermentacja alkoholowa trwała blisko dwa tygodnie w kadziach stalowych z użyciem wyselekcjonowanych drożdży, poprzedzona jednodniową chłodną maceracją w celu wydobycia naturalnych aromatów.
- Po zakończeniu fermentacji alkoholowej przeprowadzono fermentację malolaktyczną. Wino spędziło blisko 12 miesięcy nad osadem.
- Zabutelkowane w lutym 2024 roku w ilości 420 butelek przy zastosowaniu pojedynczej filtracji, leżakowało w piwnicy. Możliwy jest naturalny osad na dnie butelki.