SEYVAL BLANC

RODZAJ WINA polskie wino białe wytrawne
NAZWA PRODUKTU Seyval Blanc (krzyżówka, PIWI)
PRODUCENT Marcin Giedz
SKŁADNIKI alkohol etylowy, białko

ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 283 kJ / 68 kcal
TŁUSZCZ 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
WĘGLOWODANY 0,2 g
w tym cukry 0,2 g
BIAŁKO 0 g (na ogół mniej niż 0,5 g)
SÓL 0,01 g

WINIFIKACJA

  • Ręcznie zebrane owoce 27 października 2022 roku, w ilości około 1,4 tony, pochodzące z blisko 350 krzewów rosnących na parceli 1420.
  • Fermentacja alkoholowa trwała blisko dwa tygodnie w kadziach stalowych z użyciem wyselekcjonowanych drożdży, poprzedzona jednodniową chłodną maceracją w celu wydobycia naturalnych aromatów.
  • Po zakończeniu fermentacji alkoholowej przeprowadzono fermentację malolaktyczną. Wino spędziło blisko 12 miesięcy nad osadem.
  • Zabutelkowane w lutym 2024 roku w ilości 420 butelek przy zastosowaniu pojedynczej filtracji, leżakowało w piwnicy. Możliwy jest naturalny osad na dnie butelki.