SOUVIGNIER GRIS

RODZAJ WINA polskie wino białe wytrawne dojrzewające w beczce
NAZWA PRODUKTU Souvignier Gris (krzyżówka, PIWI)
PRODUCENT Marcin Giedz
SKŁADNIKI alkohol etylowy, białko

ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 296 kJ / 71 kcal
TŁUSZCZ 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
WĘGLOWODANY 0,1 g
w tym cukry 0,1 g
BIAŁKO 0 g (na ogół mniej niż 0,5 g)
SÓL 0,01 g

WINIFIKACJA

  • Ręcznie zebrane owoce 30 października 2022 roku, w ilości około 2,4 tony, pochodzące z blisko 800 krzewów rosnących na parceli 1404.
  • Fermentacja alkoholowa trwała blisko dwa tygodnie w kadziach stalowych z użyciem wyselekcjonowanych drożdży, poprzedzona jednodniową chłodną maceracją w celu wydobycia naturalnych aromatów i koloru z różowych skórek.
  • Po zakończeniu fermentacji alkoholowej wino spędziło blisko 10 miesięcy nad osadem, a następnie zostało przelane do trzyletnich beczek z dębu francuskiego na około 5 miesięcy, co nadało mu głębi i dodatkowego charakteru.
  • Zabutelkowane w lutym 2024 roku w ilości 650 butelek przy zastosowaniu pojedynczej filtracji, leżakowało w piwnicy. Możliwy jest naturalny osad na dnie butelki.