SOUVIGNIER GRIS
RODZAJ WINA | polskie wino białe wytrawne dojrzewające w beczce |
NAZWA PRODUKTU | Souvignier Gris (krzyżówka, PIWI) |
PRODUCENT | Marcin Giedz |
SKŁADNIKI | alkohol etylowy, białko |
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 296 kJ / 71 kcal |
TŁUSZCZ | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
WĘGLOWODANY | 0,1 g |
w tym cukry | 0,1 g |
BIAŁKO | 0 g (na ogół mniej niż 0,5 g) |
SÓL | 0,01 g |
WINIFIKACJA
- Ręcznie zebrane owoce 30 października 2022 roku, w ilości około 2,4 tony, pochodzące z blisko 800 krzewów rosnących na parceli 1404.
- Fermentacja alkoholowa trwała blisko dwa tygodnie w kadziach stalowych z użyciem wyselekcjonowanych drożdży, poprzedzona jednodniową chłodną maceracją w celu wydobycia naturalnych aromatów i koloru z różowych skórek.
- Po zakończeniu fermentacji alkoholowej wino spędziło blisko 10 miesięcy nad osadem, a następnie zostało przelane do trzyletnich beczek z dębu francuskiego na około 5 miesięcy, co nadało mu głębi i dodatkowego charakteru.
- Zabutelkowane w lutym 2024 roku w ilości 650 butelek przy zastosowaniu pojedynczej filtracji, leżakowało w piwnicy. Możliwy jest naturalny osad na dnie butelki.